Шукати в цьому блозі

неділю, 13 лютого 2011 р.

Нарада-семінар обласних координаторів проекту "Інтершкола"

На сучасному етапі розвитку суспільства інформаційні технології стали невід’ємною частиною життя людини. Як зазначає генеральний директор компанії «Майкрософт Україна» В.Лановенко, «у сучасному суспільстві інформаційні технології перестали бути окремою обмеженою сферою економіки і бізнесу. Вони виступають об’єднувальною основою для побудови світового інформаційного співтовариства, активно впливають на визначення вектора світового прогресу».
З огляду на актуальність проблем інформатизації освіти, необхідність координації роботи різних проектів, які працюють у даній сфері на території області, важливість контролю якості їх роботи та аналізу ефективності використання на їх реалізацію державних коштів Миколаївським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти започатковано впровадження програми “Створення передумов для формування єдиного освітнього інформаційного простору”.
До реалізації програми залучаються органи управління, заклади освіти і науки, громадські організації. Партнером у реалізації програми обрано освітньо-сервісний центр «Інтершкола» - першого в Україні виробника мультимедійних навчальних програм у сфері ІКТ, який розробив не лише програмні продукти, але і систему їх підтримки.
Підтвердженням правильності обраного формату роботи щодо створення передумов для формування єдиного освітнього інформаційного простору, його перспективності та користі для закладів освіти є те, що значна кількість областей України висловлює свою зацікавленість у цьому досвіді, а Дніпропетровська, Одеська, Житомирська, Миколаївсбка, луганська, Запорізька, Полтавська, Херсонська та Чернівецька області вже реалізують аналогічні програми.

8-9 лютого 2011 року учасників щорічного Всеукраїнського науково-методичного семінару «Створення єдиного освітнього інформаційного простору в рамках освітнього проекту «Інтершкола» зустрічало місто козацької слави - Запоріжжя.




Організатори семінару підготували для координаторів дуже насичену програму. Зранку 8 лютого почався звіт координаторів щодо реалізації проекту в областях. На сьогодні в проектів «Інтершкола» взяли участь більше 10 000 учнів із 12 областей України. За три роки реалізації на Миколаївщині гуртковою роботою в рамках проекту було охоплено 1,4 тис учнів. Найбільше поширена така робота в Луганську, Донецьку та Запоріжжі.

Велику роботу було приділено розробці єдиної стратегії подальшого розвитку проекту.
Директори БОІП Олег Морохов й Ігор Каплаушенко презентували освітній портал програми «Інтершкола» www.is4all.in.ua. На цьому порталі зібрано велику кількість освітніх матеріалів, які будуть в нагоді не тільки учням – учасникам гуртів «Інтершкола» і й їх викладачам,батькам, районним координаторам. Через освітній портал, у спеціально виділеній кімнаті можна замовити вебінар, а також отримати місто й час для його проведення.


Також, координатори працювали над розробкою нового Положення про Всеукраїнський конкурс-захист творчих робіт учнів шкільних гуртків «Інтершкола», що проходить в рамках виставки фестивалю «Обдаровані діти України» 2011 р., що проходитиме в червні місяці в Конче-Заспі.
Щорічно учнів Миколаївщини брали участь в вищеназваному конкурсі і, завжди, посідали призові місця.


На семінар було запрошено В. В. Камишина, директора Інституту обдарованої дитини АПН України. Він ознайомив учасників семінару з основними напрямами діяльності інституту та умов проведення виставки «Обдаровані діти України». Володимир Володимирович з приємністю повідомив про укладену Угоду про співпрацю між ООО «Інтершкола» та Інститутом обдарованої дитини.



Семінар – це завжди інтенсивна робота його учасників. Більшість координаторів – працівників ОІППО. А це означає постійне навантаження, генерування ідей, пошуки вирішення проблем. Із тим, як запобігти професійному вигоранню, знайомив на своєму тренінгу Гура О.І., доктор психологічних наук, професор Класичного приватного університету м. Запоріжжя. Він не тільки провів спеціальні вправи, а й ознайомив із авторською методикою пошуку шляхів вирішення власних проблем.


У рамках тренінгу «Основи риторики», який було проведено Курінною А.Ф., кандидатом педагогічних наук, доцентом Запорізького ОІППО, для координаторів було проведено заняття з основ підготовки виступу, а також розкриття власних можливостей. Дуже несподівано, але зняти стрес і розпочати творити можна після того, як зліпиш маленьку фігурку.


Упевнитися в справедливості цього постулату кожен координатор зміг самостійно. Лише п’ять хвилин знадобилось учасників семінару, щоб створити таку фігурку. Увага, я зробили собаку-білявку ( в центрі). Точно можу сказати, що настрій після цього значно піднявся, а втома зникла. І координатори знов почали працювати.
Наступним кроком стала презентація нового модуля «Соціальні сервіси Веб 2.0» курсу PROFI – 1. Цей модуль зможуть вивчати учні на третьому році навчання в «Інтершколі».
Презентація модуля
Одайник Світлана Федорівна, проректор Южноукраїнського регіональний інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів, презентувала розробки херсонських науковців – електронні практикуми для підготовки до ЗНО-2011. Розроблено п’ять CD: українська мова, українська література, математика, фізика, історія України. У найближчій час їх можна буде купити в спеціальних магазинах. Вартість кожного становить 50 гривень.
Для того, щоб учні мали можливість краще підготуватися до тестування ЗНО, провідні спеціалісти підготували для них серію БЕЗКОШТОВНИХ он-лайн лекцій та он-лайн консультацій з навчальних предметів, які виносяться на зовнішнє незалежне оцінювання (див. вище). Он-лайн лекції заплановано розпочати 1 березня 2011р через веб-портал «Інтершкола» www.is4all.in.ua. Точний час та умови участі школярів і викладачів в он-лайн лекціях буде повідомлено пізніше на сайті Миколаївського ОІППО.
Минули два дні. Не зважаючи на інтенсивну роботу, зимову погоду та постійний туман, всі учасники семінару щиро дякували співорганізаторам зустрічі, всьому колективу Запорізької обласної академії післядипломної педагогічної освіти. Особиста подяка В.В.Пашкову, директору ЗОАППО і Черніковій Л.А., директору науково-методичного центру дистанційного навчання.

Немає коментарів:

Дописати коментар