Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 25 березня 2011 р.

Використання сервісів Веб 2.0 у професійній діяльності вчителів математики


Одним із перспективних напрямів реформування системи освіти України є застосування сучасних комп'ютерних і телекомунікаційних систем у діяльність закладів освіти, рівень розробки яких відповідає вимогам світової спільноти. Водночас, цей напрям реформування зумовлює розвиток технологій навчання й управління – відбувається оновлення змісту навчання і змісту діяльності всіх суб'єктів освітнього процесу. Поняття «знати» – трансформується в «процес одержання доступу до інформації».
Вчителі математики Миколаївщини одни з перших сіли за комп´ютери і почали ефективно використовувати інформаційно-комунікаційні технології в процесі навчання математики. Вони брали участь у багаточисленних конкурсах ІКТ, дослідницьких проектах, представляли наш досвід на Всеукраїнських конференціях і семінарах.
З появою нової концепції розвитку Інтернету постало актуальним питання залучення учнів до навчання через мережу Інтернет. З цією метою на порталі МОІППО запрацював освітній портал математиків «МиколаВікі». Він одразу став популярним не тільки серед представників шкіл Миколаївщини, а й освітян Київщини, Чернівечщини, Харьковщини тощо. І щоб не пасти задніх, наші вчителі вирішили не відставати від своїх учнів та активно освоювати ази роботи в Інтернеті. З цією метою, Миколаївським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти було вирішено організувати творчу групу вчителів з проблеми «Використання сервісів Веб 2.0 у професійній діяльності вчителів математики.
На виконання Закону України від 9.01.2007 № 537 – V «Про основні засади розвитку інформаційного суспільства в Україні на 2007-2015 роки», з метою реалізації Державної Цільової соціальної програми підвищення якості природничо-математичної освіти до 2015 року, відповідно до річного плану роботи Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, із метою розвитку та поліпшення викладання математики в навчальних закладах області 24 березня 2011 року на базі Миколаївського національного університету імені В.О.Сухомлинського було проведено засідання обласної творчої групи вчителів з проблеми «Використання сервісів Веб 2.0 у професійній діяльності вчителів математики».

Навчання членів творчої групи проходило у формі тренінгу, у рамках якого вони пройшли реєстрацію на порталі ВікіОсвіта, ознайомилися з правилами і принципами роботи на порталі «Математика МиколаВікі» http://eduwiki.uran.net.ua/wiki/index.php/МиколаВікі, навчилися публікувати документи на сервісах Google, отримали рекомендації щодо розробки та створення власних професійних блогів.
Тренінг провели А. Б. Веліховська, завідувач науково-методичної лабораторії методики природничо-математичних дисциплін та Е. К. Завалій, методист МОІППО. Вони презентували авторську програму спецкурсу «Використання мережних технологій у професійній діяльності педагогічних працівників».
У засіданні творчої групи взяли участь 26 учителів математики загальноосвітніх навчальних закладів області.

З приємністю можна відзначити той факт, що у навчанні взяли участь методисти районних (міських) методичних кабінетів (центрів) м. Миколаєва (Манзарук С.М.), м. Вознесенська (Рибінська Г.М.), Баштанського (Левицька І.М.), Братського (Деміденко С.Б.) та Снігурівського (Шевченко К.С.) районів. Саме в цих районів рівень інформаційної грамотності серед учителів математики є найвищим.

Всі учасники групи отримали інформаційні матеріали та методичні рекомендації для організації роботи на порталі МиколаВікі та сервісах Google.

Найближчим часом вчителі математики зможуть самостійно поповнювати портал МОІППО власними методичними розробками, презентувати досвід своїх колег та розробляти сучасний освітній контент для учнів.

Немає коментарів:

Дописати коментар