Шукати в цьому блозі

понеділок, 7 лютого 2011 р.

Репортаж із обласної олімпіади з математики

Докорінні зміни в соціально-економічній сфері сучасного суспільства висувають якісно нові вимоги до системи освіти, актуалізують проблеми виховання творчої, ініціативної, активної особистості. Саме тому на першому плані шкільної освіти сьогодні є завдання – створення оптимально сприятливих умов для виявлення та розвитку здібностей учнів, задоволення їх інтересів, потреб, розвитку навчально-пізнавальної активності та творчої самостійності.
Україна надзвичайно багата на талановиту й обдаровану молодь, яка вже зараз є гордістю і славою всієї країни. Ці юнаки й дівчата демонструють усьому світові, що Україна – інтелектуальна держава з необмеженими потенційними можливостями розвитку й процвітання. Обдаровані діти – золоте надбання нації, її інтелектуальна еліта, світовий авторитет, гордість і честь. Держава завжди приділяла виняткову увагу формуванню розумового потенціалу українського громадянства, вважаючи, що тільки еліта може просувати суспільство й державу до висот досконалості. Саме тому в Україні велика увага приділяється вивченню математики. Знання з математики допомагають молодим людям робити свідомий вибір особистого життєвого шляху, встановлювати особисті цілі, спрямовані на розвиток суспільства, науки, розбудови Української держави. До яких би обріїв не прагнула людина, вона завжди торкається на своєму шляху основ математики.

На виконання наказу управління освіти і науки облдержадміністрації від 22.10.10р. №780 Про проведення І, ІІ та ІІІ етапів Всеукраїнських учнівських олімпіад із базових дисципліну 2010-2011 навчальному році 06 лютого 2011 року відбувся ІІІ етап Всеукраїнських учнівських олімпіад із математики, учасниками якого стали 103 учня загальноосвітніх навчальних закладів міст (міст обласного значення) та районів Миколаївської області. У олімпіаді не взяли участь учні Врадіївського та Первомайського районів.

Цього року, юних знавців математики зустрічав Миколаївський національний університет імені В.О.Сухомлинського.
На відкритті, в актовій залі університету, зібралися учні – учасники олімпіади, керівники команд, представники МОІППО і МНУ ім. В. О. Сухомлинського, батьки та гості олімпіади. З вітальними слова до присутніх в залі звернулися Завірюха Людмила Володимирівна, заступник директора Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, член організаційного комітету ІІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад із базових дисциплін, Будак Валерій Дмитрович, доктор технічних наук, діссний член АПН України, заслужений діяч науки, ректор Миколаївського національного університету імені В.О.Сухомлинського. Веліховська Алла Борисівна, завідувач лабораторії методики природничо-математичних дисциплін Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, голова журі ознайомила з правилами проведення змагань.
Велику допомогу в проведенні змагань оказали студенти механіко-математичного факультету МНУ. Майбутнім учителям було цікаво відчути дух інтелектуальної боротьби, ознайомитися із олімпіадними завданнями. Завдяки ним, в студентських аудиторіях була створена найсприятливіша обстановка, а самі змагання відбулися без порушень згідно Положення щодо організації та проведення олімпіад.
До складу вельмишановного журі ввійшли 32 відоміших миколаївських математика – представники Чорноморського державного університету імені П.Могили, Національного університету кораблебудування імені професора М.Александрова, Миколаївського національного університету імені В.О.Сухомлинського, вчителі математики ЗНЗ міст та районів області. Серед них кандидати фізико-математичних наук, професори, доценти, вчителі-методисти.







У котре найсильнішими в змаганнях були представники шкіл міста Миколаєва. Серед закладів, чиї учні стали переможцями, можна назвати Миколаївський муніципальний колегіумута Миколаївський морський ліцей імені професора М.Александрова Миколаївської міської ради.
Приємно відзначити і той факт, що більшість учнів впоралися із завданнями олімпіади, які, безумовно вимагали від них продемонструвати не тільки високий рівень знань шкільної математики, а й здібностей та вмінь розв’язувати нестандартні задачі.
Списки переможців олімпіади.
Завдання олімпіади.
Вказівки та розв’язки.
Всі учасник олімпіади, керівники команд та члени журі на пам’ять отримали кольорові календарі, розклади занять та брошури від Міжнародного математичного конкурсу «Кенгуру».
Не можна не подякувати педагогам, адміністрації шкіл, батькам – всім тим, хто доклав чимало зусиль, щоб ІІІ (обласний) етап Всеукраїнських учнівських олімпіад із математики пройшов на високому рівні. Особиста подяка Лейфурі Валентину Миколайовичу, кандидату фізико-математичних наук, професору, завідувачу кафедрою вищої та прикладної математики Чорноморського державного університету імені Петра Могили, заслуженому вчителю України, голові експертної комісії олімпіади.

Хай минулі змагання стануть новим щаблем у розвитку інтелектуальних здібностей юних математиків, допоможуть їм упевнитися в виборі життєвого шляху та підготуватися до вступних випробувань.

2 коментарі:

  1. Нечесно те що Миколаївські посилають своїх учнів по декілька пар на один клас! Корупція!!!

    ВідповістиВидалити
  2. В місті Миколаєві 4 райони, тому кожен район має право направити на олімпіаду по одній людині з кожної паралелі. Тому від Миколаєва завжди така велика команда (20 осіб). Також, відповідно до правил проведення олімпіади, ті команди, що минулого року мали призерів, автоматично отримують право на додаткові місця в команді. Тож, під час проведеня олімпіади наяких порушень щодо кількості учасників - не було.

    ВідповістиВидалити