Шукати в цьому блозі

неділю, 26 січня 2014 р.

Екстрений репортаж із інтелектуальної точки


Як, на Вашу думку, можна поєднати поняття: зима і талант, мороз і спрага до перемоги, ожеледиця й інтелектуальний потенціал. Відповідь на це питання дали учні шкіл Миколаївщини, які 26 січня, попри всі погодні негаразди, взяли участь в обласному етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади з математики. Олімпіада з математики. Традиційно її проводять в останню неділю січня за завданнями, котрі готуються найвідомішими вченими математиками з Київських вишів. Цей рік не став виключенням, і всі готувалися в стаціонарному режимі, але зима намагалася внести свої корективи.
Мороз, холод, ожеледиця, закриті траси…. Як провести олімпіаду в таких умовах? Працівники Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти знайшли вихід із ситуації, котру на перший погляд не можна було вирішити, і запропонували нову, безпрецедентну форму проведення змагань. Було вирішено, що учні тих районів, котрі не зможуть дістатися Миколаєва із-за погодних катаклізмів, матимуть можливість розв’язувати математичні задачі у себе в районі. Відділи освіти 6 районів (Арбузинського, Доманівського, Березнегуватського, Новобузького, Очаківського і Кривоозерського) погодилися із такою пропозицією. Вони доклали максимум зусиль і створили всі умови, щоб їхні школярі разом з усіма брали участь у змаганнях. Для цього було підготовлено тепле приміщення, забезпечено підвіз дітей до районного центра, організовано технічний супровід. І все вийшло!!! Очно або в режимі он-лайна, рівно о 10.00, одночасно, в Миколаєві і в районних центрах 93 учні (з них 25 у дистанційному режимі) почали виконувати завдання олімпіади.
Не взяли участі в олімпіаді учні м. Очакова, Казанківського, Веселинівського, Врадіївського, Вознесенського та Первомайського районів. В актовій залі Миколаївського національного університету імені Василя Сухомлинського олімпіаду відкрила Завірюха Людмила Володимирівна, заступник директора Миколаївського ОІППО. Із вітальними словами виступив Баран Олег Іванович, доцент кафедри математики МНУ ім. В.О. Сухомлинського.
Після відкриття, разом із студентами механіко-математичного факультету учні кожної паралелі пройшли до навчальних аудиторій. Цікаво було дивитися наскільки серйозно школярі підійшли до розв’язування задач,
адже вони були достатньо складними, не дарма їх придумували математики з Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка і, серед них наш земляк, колишній переможець Миколаївських олімпіад Андій Анікушин. Учні сьомих класів писали роботи протягом трьох годин, однак, більшість «юних обдарувань» впоралися із своїми завданнями значно раніше. А поки в класних кімнатах змагалися учнів, до конференц-зали підтягувалися члени журі.
Разом із найкращими учителями шкіл, в оцінюванні робіт учнів брали участь доценти і старші викладачі вищих навчальних закладів. Кожен із математиків (і не лише) знає ці поважні імена: Воробйова А.І., , Курікша О.В (Чорноморський державний університет імені Петра Могили), Майборода О.В., Петков І. В. (Миколаївський національний університет кораблебудування імені ад. Макарова), Дармосюк В. М., Баран О.І., Васильєва Л.Я. (Миколаївський національний університет імені В.О. Сухомлинського). Поки учні працювали над конкурсними завданнями, на них чекали керівники команд. Думаєте про що вони там говорили? Звичайно про те, про що завжди говорять вчителі: про школу, уроки та рідних учнів. А за розмовами і час минає швидше. До самого вечора працювали члени журі, адже кожну роботу необхідно було перевірити й оцінити. Роботи завжди перевіряються в шифрованому вигляді. Але кожен із членів журі розумів, що перед ними не просто аркуші із розв’язками задач, а доля дитини. У шостій вечора всі роботи перевірено, протоколи підписано. Можна й додому. Але для експертної комісії все лише починається. Кожну роботу, яку висунуто на призове місце потрібно ще раз передивитися, прорецензувати, оцінити. А це завдання не з легких. Проте, Воробйова А.І., Пєтков І.В., Васильєва Л. Я., Майборода О. В., Баран О. І. наші експерти, прекрасно з усім упоралися.
Труднощів було багато, але всіх них було вирішено. Методисти районів, котрі організовували олімпіаду на місті, мали прекрасну нагоду вдосконалити свої знання в галузі Інтернет-технологій. Їм було необхідно: отримати завдання через Інтернет; роздрукувати; потім роботу кожного учня відсканувати і відправити на електронну скриньку голови журі олімпіади. І, головне, всі чотири години, що тривало написання робіт учнями, відзняти на відео і, після відповідної обробки, відправити до МОІППО. Так було у Новобузькому, Березнегуватському й Очаківському районах області. А Кривоозерський і Доманівський райони забезпечили на цей час зв'язок через скайп. На день змагань в одному з районів було проблеми з електрикою. Інтернет відсутній - КАТАСТРОФА!!!. Ні. Вихід також було знайдено: завдання о 9.00 було прийнято на мобільний телефон і оформлено для учнів у відповідному форматі. Тому, сьогодні ми можемо бути упевненими, що старання працівників Миколаївського ОІППО щодо реалізації Державної програми «100%» у напрямі навчання педагогічних працівників області основам ІКТ дали свої позитивні результати. Фотоальбом олімпіади
Дякуємо учням, дякуємо дорослим, усім освітянам області. Адже 26 січня вони довели, що зима, мороз і ожеледиця не зможуть стати на заваді таланту наших учнів – інтелектуального потенціалу Миколаївщини в їхньому прагненні до перемоги. Вітаємо переможців олімпіади .
Завдання олімпіади Вказівки та розв'язки Веліховська Алла.

1 коментар:

  1. Чомусь не можемо відкрити список переможців. Будь ласка, можна щось з цим зробити? Дякуємо

    ВідповістиВидалити