Шукати в цьому блозі

неділю, 26 лютого 2012 р.

Змагання юних математиків

Минулої суботи, 25 лютого 2012 року, учні загальноосвітніх навчальних закладів брали участь у ІІІ (обласному) етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад з математики.

Традиційно змагання юних математиків відбуваються в аудиторіях вищих навчальних закладів м. Миколаєва. Цього року, вже вдруге, юнаків і дівчат щиро зустрічали в одному із старіших навчальних закладів області – Миколаївському національному університеті імені В.О. Сухомлинського, який вже 99 років готує майбутніх учителів.

В олімпіаді взяли участь 104 учні з 138 навчальних закладів Миколаївщини. Не було представників шкіл Казанківскього, Єланецького, Веселинівського, Врадіївського, Жовтневого і Доманівського районів. Найбільша кількість учасників олімпіади навчається в закладах нового типу. Проте, слід зазначити, що учні, які навчають у звичайних школах не стали пасти задніх, і завзято включилися в боротьбу за призові місця.
.
Після смачного сніданка в їдальні Миколаївської міської ради іпрогулянці вулицями рідного міста, всіх присутніх було запрошено до актової зали МНУ ім. В. О. Сухомлинського на урочисте відкриття олімпіади.

Олімпіаду відкрили представники Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти та МНУ ім. В.О. Сухомлинського. Після привітальних слів, разом із студентами механіко-математичного факультету, учні кожної паралелі пройшли до навчальних аудиторій. І змагання розпочалися.


Цікаво було дивитися наскільки серйозно школярі підійшли до розв’язування задач, адже вони були достатньо складними.

Учні сьомих класів писали роботи протягом трьох годин, однак, більшість «юних обдарувань» впоралися із своїми завданнями значно раніше. Серед семикласників було чотири учні, які зараз навчаються у 5-6-х класах, і вони не поступалися у знаннях перед своїми більш дорослими суперниками.

А поки в класних кімнатах змагалися учнів, до конференц-зали підтягувалися члени журі.




Разом із найкращими учителями шкіл, в оцінюванні робіт учнів брали участь доценти і

старші викладачі вищих навчальних закладів. Кожен із математиків (і не лише) знає ці поважні імена: Воробйова А.І., Полушкіна І.О., Курікша О.В (Чорноморський державний університет імені Петра Могили), Шептилевський О.В. (Миколаївський державний аграрний університет), Майборода О.В., Петков І. В. (Миколаївський національний університет кораблебудування імені ад. Макарова), Баран О.І., Васильєва Л.Я.(Миколаївський національний університет імені В.О. Сухомлинського).

Поки учні працювали над конкурсними завданнями, на них чекали керівники команд. Думаєте про що вони там говорили? Звичайно про те, про що завжди говорять вчителі: про школу, уроки та рідних учнів. А за розмовами і час минає швидше.
Після закінчення часу, відведеного на виконання математичних задач, для кожної паралелі було проведено обговорення щодо способів їх розв’язування. Тобто, одразу ж по закінченню олімпіади, кожен учень зміг самостійно оцінити рівень своїх знань та якість виконаної роботи.
Як завжди, для кожного олімпійця Миколаївським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти було підготовлено подарунки. Цього року подарунком став ювілейний випуск збірника задач міжнародного математичного конкурсу «Кенгуру», до якого увійшли завдання із розв’язками за всі п’ятнадцять років існування вищеназваного конкурсу.
До самого вечора працювали члени жур, адже кожну роботу необхідно було перевірити й оцінити. Роботи завжди перевіряються в шифрованому вигляді. Але кожен із членів журі розумів, що перед ними не просто аркуші із розв’язками задач, а доля дитини.
У шостій всі роботи перевірено, протоколи підписано. Можна й додому. Але для експертної комісії все лише починається. Кожну роботу, яку висунуто на призове місце потрібно ще раз передивитися, прорецензувати, оцінити. А це завдання не з легких. Проте, Воробйова А.І., Петков І.В., Баран О.І., наші головні експерти, прекрасно з усім впоралися.

Тож дякуємо всім члена журі, учням, учителям, батькам.
Особиста подяка Барану Олегу Івановичу, доценту , Васильєвій Ларисі Яківні, старшому викладачу кафедри математики, студентам і всьому колективу механіко-математичного факультету МНУ ім. В.О. Сухомлинського за допомогу в орагнізації і проведенні олімпіади на достойному рівні.

Найщиріші вітання переможцям олімпіад.

1 коментар: